Malince so me ponovno razveselile in mi ponudile nove jesenske ideje in namige za zdrave obroke. Danes bom preizkusila prosene njoke.
Kmalu vam na našem instagramu @cutelifeblog tudi pokažem kako so mi uspeli 🙂
SESTAVINE:
Za prosene njoke:
- 1 skodelica prosene kaše
- 2 skodelici vode
- malo soli
- 3/4 skodelice navadne ali pirine moke
- žlička zmletih lanenih semen (po želji)
Za omako oz. prilogo:
- kos muškatne buče
- rdeča čebula
- maslo ali kokosovo olje
- sol in poper po okusu
- popečena bučna semena
- nasekljan drobnjak
POSTOPEK:
Njoki:
Proso skuhamo v vodi do mehkega. Struktura naj bo kašasta. Ko se ohladi, dodamo moko, lanena semena in sol, dobro zgnetemo in pustimo nekaj časa počivati. Iz testa oblikujemo večji svaljek, ki ga narežemo na manjše koščke v obliki njokov. Njoke skuhamo v vreli in osoljeni vodi, lahko tudi v sopari.
Omaka/priloga:
Muškatno bučo olupimo in razrežemo na majhne koščke. Na maslu ali kokosovem olju prepražimo rdečo čebulo, dokler ne postekleni in se malo zapeče, nato pa dodamo narezano bučo. Premešamo in solimo po okusu ter pokrito dušimo na šibkem ognju, dokler se buča ne omehča. Pokrov odstranimo, omehčano ter popečeno bučo s čebulo popramo in vmešamo kuhane njoke. Jed serviramo ter potresemo s popečenimi bučnimi semeni in drobnjakom.
ČAS PRIPRAVE: 45 min
Recept in slike: Malinca, www.malinca.si